Flora i fauna

Parc Natural de Ses Salines

Un clar exemple de riquesa de la biodiversitat mediterrània de les illes Pitiüses

El Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera està situat entre les illes Pitiüses d’Eivissa i Formentera, i comprèn l’àrea sud de la primera i s’estén fins al nord de Formentera, i inclou, a més, la mar que els separa.

El parc suposa 2.838,44 hectarees terrestres i més de 13.000 hectarees marines, que equivalen a un 75 % del territori del parc.

El parc natural representa un exemple de la riquesa de la biodiversitat mediterrània. La seva singularitat rau en constituir una àrea de descans i de nidificació per a les aus en els seves migracions. Com a espai natural d’especial interès engloba un conjunt d’hàbitats terrestres i marins, amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre a escala internacional.

Medi Marí:
L’àrea marina suposa un 75 % del territori del parc i es caracteritza per la presència de la posidònia oceànica, amb un gran importància marina. Aquesta planta és la responsable de la claredat de les nostres aigües, de protegir les platges de l’erosió de les onades i serveix com a refugi de nombroses espècies marines. Estan declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO des de l’any 1999.

Medi terrestre:
El parc acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de Formentera es caracteritza pel predomini de pinedes i savinars costaners, aixi com vegetació que envolta els estanys, els sistemes dunars i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també l’abundant presència de comunitats típiques de dunes mòbils i semimòbils.

Fauna:
Al parc natural s’han censat unes dos-centes deu espècies d’aus. Destaquen les poblacions d’aus aquàtiques, com els flamencs, el camallarga comú, l’ànec blanc, el corriol camanegre i les aus marines, com la gavina corsa i el virot (baldriga balear). A l’estany Pudent hi ha una de les majors concentracions de cabussoneres d’Europa. Descobreix a la guia d’aus de Formentera d’algunes de les espècies estrella i els principals espais naturals de l’illa, des de les extenses platges d’arena blanca i aigües turqueses, als alts penya-segats de la Mola, passant per les zones de conreu, els boscos i matolls, i els estanys i les salines.

Altres espècies animals destacables són la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis), endèmica de les Pitiüses i que es presenta amb subespècies diferents als illots, caràcterístiques per comprendre tota la gama de colors possible entre el marró i el blau. Les sargantanes de Formentera no temen la presència humana i campen sense por pels paisatges més àrids i durs per a la vida. A la fauna de l’illa també destaca la rata de coa blanca (Eliomys quercinus) i diverses espècies de caragols i escarabats endèmics.

Pots trobar més informació aquí:
Balearsnatura
Caib

Esdeveniments a Formentera