Planifica el viatge

Formentera en 5 dies

Hola viatger! Si estàs en aquest article, és perquè molt aviat ens veurem per l’illa de Formentera i probablement vols organitzar una mica el teu viatge.

Formentera és una illa petita però et recomanam que organitzis bé el teu viatge per a no perdre’t res, hi ha mil llocs, plans i consells que has de conèixer abans d’arribar a aquest paradís!

A continuació, compartirem una idea de guia perquè puguis crear el teu propi itinerari en una escapada de 5 dies, continua llegint!

DIA 1

Arribada - Port de la Savina

Formentera no compta amb aeroport propi, així que l’única alternativa per a arribar a l’illa és a través d’un ferri provinent d’Eivissa. La teva primera parada serà el port de la Savina.

A la teva arribada, et recomanam que ens visitis en l’Oficina d’Informació Turística per a obtenir un mapa de l’illa i un de rutes verdes, Formentera té una infinitat de racons naturals que no has de perdre’t. Allí també podràs informar-te de l’agenda d’activitats i esdeveniments.

També pots tenir accés a altres serveis que oferim des de Turisme de Formentera per a gaudir i organitzar-te millor:

  • Audioguies: podràs conèixer el patrimoni de l’illa en suport guiat
  • Web Cams en directe: Una manera de veure les principals platges de l’illa abans de visitar-les.
  • WhatsApp (+34 607 111 716): Des de l’Àrea de Turisme de Formentera contestam a les teves preguntes concretes via WhatsApp.

Sant Francesc Xavier

La primera visita serà la capital de Formentera, Sant Francesc. Aquesta població destaca pel seu conjunt històric, fes una passejada pels seus carrers i visita l’església parroquial de Sant Francesc, l’edifici més rellevant de la localitat acabada el 1738. També aquí pots visitar la Col·lecció Etnogràfica de Formentera per a conèixer una mica més de la història d’aquesta illa.

cc
Església de Sant Francesc Xavier

Pels carrers d’aquest poble, de dilluns a dissabte des de maig fins a octubre, trobaràs un mercat d’artesania de tota mena d’objectes elaborats a mà pels mateixos artesans residents a Formentera. Així mateix, els dimarts i dissabtes als matins, al jardí de ses Eres (darrere de l’església) també podràs trobar un mercat de segona mà.

Si ets un apassionat de l’art, no pots perdre’t les sales d’exposicions a l’Ajuntament Vell i el Centre Antoni Tur “Gabrielet”.

Ah! I no t’oblidis de gaudir d’un bon esmorzar, dinar o sopar en una de les seves terrasses.

Cuina de Formentera

A més, durant els mesos d’estiu, tothom podrà gaudir de la projecció de clàssics i contemporanis del cinema nacional i internacional els dimarts al jardí de ses Eres darrere de l’església. I també podràs gaudir de jazz en directe els dissabtes a partir de les 22.00 h a la plaça.

Platja Cala Saona

Ja és hora de visitar una de les famoses cales. Per proximitat i perquè el teu primer dia sigui un èxit total, anam a cala Saona.

Cala Saona és coneguda per ser la joia de la costa occidental de Formentera, i és l’unic indret d’arena que s’amaga entre els penya-segats que s’imposen en tota la part sud-oest de l’illa. A diferència de les platges obertes de la resta de l’illa, es tracta d’una cala flanquejada per penya-segats de terra vermellosa que contrasta amb el turquesa de l’aigua. Quedaràs totalment enamorat d’aquesta màgica raconada.

Platja Cala Saona

Com arribar-hi?

Sortint de Sant Francesc en direcció al cap de Barbaria, trobarem un desviament senyalitzat a mitjan camí que es dirigeix cap a l’oest. Al final de l’asfalt hi ha un pàrquing per deixar el vehicle i accedir a la platja fàcilment.

Es Cap de Barbaria

I per a acabar el dia, un bell sol post as Cap de Barbaria.

El seu paisatge gairebé desèrtic, la seva carretera estreta, el far llunyà en el centre i el blau de la mar al fons el converteixen en una estampa cinematogràfica de somni. Fins a tal punt que Julio Medem el va utilitzar per a la seva famosa pel·lícula Lucia y el sexo, ara et sona una mica més?

Recorda que de maig a octubre els últims 2 km s’han de recórrer a peu, els vehicles es deixen en el pàrquing habilitat i per a les persones de mobilitat reduïda s’ha de consultar l’horari d’obertura de la barrera.

Far de Cap de Barbaria

Als voltants del far trobam ​La Cova Foradada​, un altre punt recomanable per visitar. Es tracta d’una gruta que condueix a un mirador molt especial i per accedir a aquesta gruta haurem d’introduir-nos a través d’un forat. Recomanam realitzar la visita a aquest lloc amb especial cura.

Anotació arqueològica: en l’edat de bronze (1.600 -1.000 aC) aquesta zona va estar densament poblada, prova d’ells són els jaciments que pots visitar.

I per als amants del bon vi, en aquesta zona també hi ha la possibilitat de visitar el celler Cap de Barbaria​, una excel·lent elecció per a fer un tast (​www.capdebarbaria.com​).

DIA 2

Estany Pudent (ruta verda 2)

Comença el dia amb un recorregut amb bicicleta per l’eEstany Pudent (vegeu la ruta verda 2)​, l’espai que concentra una major biodiversitat i presenta més possibilitats per a l’observació d’ocells.

Estany Pudent

Aquest estany acull una de les concentracions de cabussons collnegres més importants d’Europa. Observar-los un dia de calma, amb les aigües del llac com un mirall, resulta un espectacle sorprenent.

Per a més informació pots descarregar-te la Guia de Rutes Verdes i el Catàleg d’Ocells de Formentera.

La Savina i ses Illetes (ruta verda 1)

Distància: 3.400 m / Desnivell: 4 m / Dificultat: Fàcil

Seguim el recorregut per l’illa amb bicicleta i ens endinsam en la ruta verda 1 (la Savina – ses Illetes). Enllaçarem aquesta ruta des de l’estany Pudent, seguint pel camí de sa Guia, gaudirem d’un paisatge de savines, arbustos, dunes i aigües turqueses.

Durant aquesta ruta, la primera platja que trobem és la de Cavall d’en Borràs, singular per les seves aigües cristal·lines que li confereixen un aspecte de piscina natural. I a continuació, la famosa platja de ses Illetes, molt característica per les seves petites illes i catalogada com una de les millors platges del món per moltes guies com, per exemple, The Lonely Planet.

Platja de Ses Illetes

Si ens animam, podem seguir la ruta caminant pes Trucadors, una llarga llengua d’arena on s’uneixen la cara est i oest de l’illa. És un camí d’arena i roques amb la mar a banda i banda. En arribar al final, podràs observar les espectaculars vistes de la veïna illa de *s’Espalmador.

*Si vols visitar s’Espalmador, només es pot fer amb una embarcació

En finalitzar la ruta, pots triar un dels quioscos i/o restaurants de la zona per gaudir d’un bon menjar envoltat de mar.

Ensalada pagesa

Sant Ferran

Sabem que ha set un dia bastant llarg i que probablement estàs una mica més cansat de l’habitual així que et recomanam finalitzar el dia passejant tranquil·lament pel Mercat Artesà i Artístic de Sant Ferran i degustant la cuina de Formentera en un dels restaurants d’aquesta localitat.

Mercat Artesà i Artístic de Sant Ferran

A més, si ets un autentico cinèfil, els dijous en la plaça de l’Església a Sant Ferran, podràs gaudir de cinema a la fresca, un dels clàssics de l’estiu formenterer. I si coincideix que és divendres, a més gaudiràs de música en viu en la seva plaça principal, un fantàstic pla!

DIA 3

Es Caló de Sant Agustí

Avui matinam i anam a la costa des Carnatge, on hi ha ses Platgetes. La zona es caracteritza per ser una àrea natural i silenciosa, l’atractiu principal de la qual és el petit poble de pescadors des Caló.

Es Caló de Sant Agustí

Segueix la teva visita pes Caló i deixa’t sorprendre per l’ambient relaxat d’aquesta petita població de tradició pesquera amb un peculiar port natural que conserva el seu “aire mariner”, amb el seu moll i els seus escars de fusta declarats lloc d’interès cultural el 2002.

Aquí et recomanam un bon àpat gastronòmic local en algun dels seus restaurants tradicionals. Et sorprendran!

Ses Platgetes

A escassos metres, uns 50 aproximadament, podràs relaxar-te a ses Platgetes, un racó encantador poc freqüentat amb tres arenals on gaudir del sol i la platja.

Gràcies a la posidònia oceànica, en aquestes aigües turqueses i cristal·lines la visibilitat s’aproxima a uns 50 metres sota la mar per les seves aigües. Et recomanam agafar el teu equip per fer immersió lleugera per a apreciar i sorprendre’t dels efectes d’aquesta planta en l’ecosistema.

Ses Platgetes

I si encara et queden forces, prova de fer alguna cosa d’exercici recorrent la ruta verda 25 (es Caló de Sant Agustí – el Pilar de la Mola), antiga ruta dels habitants de la Mola, un passeig que reuneix patrimoni i naturalesa, pedra i mar, passat i present. A més, a mesura que anam ascendint ens sorprendran les millors panoràmiques de l’illa, del Racó de sa Pujada i el pou des Verro. Et recomanem calçat esportiu.

El Pilar de la Mola

El Pilar de la Mola, un poble amb molt d’encant, tranquil i personal. Allí et recomanam una visita al Celler Terramoll (www.terramoll.es​) i així gaudir del segon tast de vins del viatge.

També et recomanem visitar l’església del Pilar, construïda en el segle XVIII per a atendre les necessitats espirituals d’aquesta comunitat tan aïllada, i el molí Vell. Us recomanam fer una visita al molí Vell, declarat Bé d’Interès Cultural, i al seu museu. El seu horari és els dimecres, divendres i diumenges de 17 h a 20 h i la seva entrada és gratuïta.

Esglesia del Pilar

I tampoc no et pots perdre el seu famós mercat artesanal que se celebra els dimecres i diumenges de 16.30 h a 22.30 h de maig a octubre. Es poden trobar autèntiques peces d’art i mostres d’artesania tradicional o local: cistelles, espardenyes, joieria, tèxtil, treballs en cristall, ceràmica, cuir, pintura i obres realitzades per artistes residents a l’illa. I sempre amenitzat amb música en directe.

Per a acabar la jornada, acosta’t al seu famós far situat a escassos 2 quilòmetres seguint la carretera principal. Deixa’t sorprendre per les vistes des d’aquests espectaculars penya-segats. Pots visitar el seu museu dedicat a la mar.

Far de la Mola

DIA 4

Es Pujols

Avui toca submergir-nos en les paradisíaques aigües de l’illa! Et proposam un matí d’activitats aquàtiques en la zona de platja de Llevant/des Pujols.

Tant els baptismes i cursos de busseig com els cursos d’iniciació al caiac, surf de vela, optimist, làser o catamarà tenen preus assequibles i garanteixen una experiència inoblidable en aquesta zona.

Es Pujols - Sa Roqueta

Si el teu són els esports, et facilitam un catàleg on podràs trobar tota aquesta informació més detallada juntament amb empreses que organitzen aquestes activitats aq​ui​.

També els restaurants són un altre dels seus principals atractius, existeixen de totes classes, des de menjar local fins a restaurants de cuina internacional. Et recomanam fer una passejada per descobrir quin s’adapta més al teu gust, i recorda que els que gaudeixen de la posició més privilegiada, són els que tenen terrassa amb vistes cap a la platja.

Ruta Verda 19: Es Pujols – Sa Roqueta - Ses Illetes

Distància: 4.600 m / Desnivell: 5 m / Dificultat: mitjana

A la tarda, toca estirar les cames per la ruta verda 19 (es Pujols – sa Roqueta – ses Illetes), una ruta perfecta per als amants de córrer i la millor connexió entre es Pujols i la platja de ses Illetes.

Recorrerem tota la costa de llevant i acabarem la ruta i la jornada en l’extrem on s’uneix amb la platja de ses Illetes per a gaudir d’un capvespre espectacular. Veure com el sol s’enfonsa en la mar, et deixarà bocabadat.

En arribar la nit, es Pujols també et sorprendrà amb el seu mercat i la seva música en directe! Durant els mesos d’estiu (de maig a octubre) el mercat està obert de dilluns a diumenge de 19.30 h a 23:30 h i tots els dijous la plaça d’Europa estarà plena d’artistes per gaudir de música en viu.

DIA 5

Pltja de Migjorn

Últim dia per gaudir de Formentera! I si començam el matí a Migjorn? Et recomanam recórrer la costa sud de Formentera que s’estén al llarg de cinc quilòmetres de platges paradisíaques. Gaudiràs d’una gran diversitat de paisatge amb aigües cristal·lines, turqueses i amb aquest blau Formentera únic que caracteritza totes les platges de l’illa.

Aquesta és la platja més extensa de tota l’illa i es compon de diverses cales que es divideixen per la intercalació de zones rocoses i d’arena. Cadascuna d’elles rep el seu propi nom i compten amb diversos accessos.

Platja de Migjorn

Per aquesta zona trobaràs una gran oferta de quioscos i restaurants típics de Formentera on podràs gaudir d’una bona paella o una caldereta de llagosta, sempre que et vengui de gust, també trobaràs altres opcions!

Esperam que aquesta guia t’hagi servit de molta ajuda, per a més informació detallada de cada racó et recomanam visitar els enllaços de l’article i descarregar-te les altres guies, fullets i mapes en aquest enllaç. Ens veiem a Formentera!