Explorar

Gastronomia

Gastronomia tradicional, productes autòctons, vi de la terra i molt sabor.

La cuina típica de Formentera està molt lligada a la manera de vida tradicional, marcat fortament pel vincle amb el mar i l’agricultura de secà. Es caracteritza per una dependència gairebé absoluta dels productes autòctons, condicionada per l’aïllament de les illes Pitiüses. Aquesta escassetat de productes, combinada amb la creativitat i l’aprofitament de productes de gran qualitat (com el peix), donen lloc a receptes tradicionals entre les quals destaquen: l’ensalada pagesa (amb peix sec), frit de polp, sofrit pagès (amb carn i patates), calamars a la bruta (frit de calamars en la seva tinta) o el bullit de peix (guisat de peix amb patates). Els dolços o postres més característics són el flaó (pastís de formatge fresc amb herba sana), les orelletes (dolç anisat) i la greixonera.

Productes autòctons

Seguidament, descrivim breument els productes autòctons d’alta qualitat.

En lloc destacat, trobam el peix sec. A Formentera, antigament els pescadors assecaven el peix per aprofitar-lo i consumir-durant tot l’any. Avui dia, ja s’ha convertit en un atractiu gastronòmic de l’illa i ha obtingut l’aval «Arca del gust», atorgat per l’organització internacional de Slow food. És l’ingredient estrella de l’ensalada pagesa, que pot degustar-se en nombrosos restaurants de l’illa. Més informació a www.peixsec.com.

Un altre producte remarcable és la sal líquida de Formentera, una sal natural provinent de la mar, sense cap tipus d’additiu de color o sabor. La seva alta qualitat es deu principalment a la potent filtració, oxigenació i mineralització que ofereix l’aigua de mar, i alhora també rep l’efecte de la posidònia oceànica de la reserva marina.

La mel és un producte autòcton que deu el seu gran qualitat a la flora de secà i a l’absència de productes químics. Segons l’època es fa de romaní o de frígola.

Les figues seques varen ser durant molt de temps un dels productes bàsics al rebost local i avui en dia són molt apreciats pel seu intens sabor, ressaltat per l’anís i el llorer amb què s’aromatitzen en el procés d’elaboració. Acompanyats de formatge i ametlles, resulten unes postres excel·lent.

El formatge fresc de Formentera generalment és mixt (de cabra i ovella) i en ser realitzat per a l’autoconsum, segueix les pautes de l’elaboració tradicional.

El bescuit és el pa que resulta del forn prolongat, el que li confereix una consistència similar al pa torrat, de fet, necessita ser hidratat abans de ser consumit. Constitueix un dels ingredients més peculiars de l’ensalada pagesa.

El licor d’herbes es comercialitza majoritàriament a Eivissa, però en nombroses llars i restaurants de Formentera s’elabora un licor d’herbes casolà, aprofitant les nombroses herbes aromàtiques de l’illa. Sent el més característic el realitzat amb frígola.

Accedeix al receptari de plats tradicionals i més detalls al catàleg de Gastronomia.

Peix sec
Sal natural

Vi de Formentera

A Formentera ha existit molta tradició de vitivinicultura des de temps immemorials i compta amb gairebé 80 hectàrees de vinya. Els vins de l’illa són molt apreciats perquè el peu de les vinyes majoritàriament és peu franc, és a dir, no s’utilitza el peu americà com en la gran part d’Europa. Això és perquè la plaga de fil·loxera, que va destruir les vinyes de peu europeu durant la segona meitat del segle XIX, no va afectar les vinyes de Formentera, en part gràcies a l’aïllament geogràfic. També en moltes cases es fabrica el tradicional «vi pagès», generalment per a l’autoconsum.

Hi ha dos cellers a Formentera: Terramoll i Es Cap de Barbaria. Tots els seus vins gaudeixen d’unes qualitats excepcionals gràcies a l’exquisit tracte que se li dóna a les vinyes ia la cura minuciós en tot el procés d’elaboració del vi. Els dos cellers organitzen visites guiades i informatives, més informació a www.terramoll.es i en www.capdebarbaria.com.

Cuina avui

A més de la cuina tradicional, marcada per la naturalesa marítima de l’illa, l’afluència del turisme ha desenvolupat al llarg dels últims anys un destacable sector de restauració. A Formentera trobam una important oferta de restaurants de gran diversitat: des de cuina d’autor a plats tradicionals, preparats a la manera original o interpretats des d’una òptica actual, passant per la gastronomia típica portada d’altres llocs del món com ara el Japó, Itàlia o Argentina.

Trobaràs un llistat de restaurants de l’illa aquí.

Caps de setmana gastronòmics.

Durant la primera quinzena de maig i octubre es celebren els Caps de Setmana Gastronòmics. Durant els dos primers caps de setmana (de divendres a diumenge) els millors restaurants de l’illa ofereixen menús tradicionals a un preu tancat. Es tracta de menús dissenyats especialment per a aquesta ocasió, són reinterpretacions de la cuina típica, propostes innovadores a un preu molt accessible.

Esdeveniments a Formentera