Productes autòctons
Seguidament, descrivim breument els productes autòctons d’alta qualitat.
En lloc destacat, trobam el peix sec. A Formentera, antigament els pescadors assecaven el peix per aprofitar-lo i consumir-durant tot l’any. Avui dia, ja s’ha convertit en un atractiu gastronòmic de l’illa i ha obtingut l’aval «Arca del gust», atorgat per l’organització internacional de Slow food. És l’ingredient estrella de l’ensalada pagesa, que pot degustar-se en nombrosos restaurants de l’illa. Més informació a www.peixsec.com.
Un altre producte remarcable és la sal líquida de Formentera, una sal natural provinent de la mar, sense cap tipus d’additiu de color o sabor. La seva alta qualitat es deu principalment a la potent filtració, oxigenació i mineralització que ofereix l’aigua de mar, i alhora també rep l’efecte de la posidònia oceànica de la reserva marina.
La mel és un producte autòcton que deu el seu gran qualitat a la flora de secà i a l’absència de productes químics. Segons l’època es fa de romaní o de frígola.
Les figues seques varen ser durant molt de temps un dels productes bàsics al rebost local i avui en dia són molt apreciats pel seu intens sabor, ressaltat per l’anís i el llorer amb què s’aromatitzen en el procés d’elaboració. Acompanyats de formatge i ametlles, resulten unes postres excel·lent.
El formatge fresc de Formentera generalment és mixt (de cabra i ovella) i en ser realitzat per a l’autoconsum, segueix les pautes de l’elaboració tradicional.
El bescuit és el pa que resulta del forn prolongat, el que li confereix una consistència similar al pa torrat, de fet, necessita ser hidratat abans de ser consumit. Constitueix un dels ingredients més peculiars de l’ensalada pagesa.
El licor d’herbes es comercialitza majoritàriament a Eivissa, però en nombroses llars i restaurants de Formentera s’elabora un licor d’herbes casolà, aprofitant les nombroses herbes aromàtiques de l’illa. Sent el més característic el realitzat amb frígola.
Accedeix al receptari de plats tradicionals i més detalls al catàleg de Gastronomia.