Pobles

La Savina

Lloc de connexió per a tots els residents i visitants

A l’extrem occidental de l’illa trobam el port de la Savina, un lloc de pas obligat per a tots els visitants ja que aquí és on atraquen tots els vaixells procedents d’Eivissa. Aquest port s’estén des de l’estany des Peix i acaba a sa Sèquia.

Aquest petit port va ser creat a final del segle XIX i principi del XX, amb l’objectiu d’oferir al propietaris de les embarcacions amarrades al estany des Peix un lloc alternatiu on protegir-se. Amb els anys va esdevenir un punt clau per exportar la sal que es recol·lectava i es varen anar desenvolupant tota mena d’infraestructures per afavorir el seu transport. Avui dia totes aquestes instal·lacions s’han reconvertit per enfocar-se al turisme i el port és el principal via de proveïment per a tota l’illa.

En tractar-se del lloc de connexió per a tots els residents i visitants, a l’estiu és molt habitual topar-se amb un constant tràfec de persones que van i venen. Aquí atraquen diverses companyies navilieres que compten amb diversos trajectes per mantenir l’illa connectada al llarg de tot el dia. Excepcionalment, el mal temps pot interrompre aquests serveis, sobretot en els mesos d’hivern.

Un cop es desembarca a aquest encantador port trobam la seva renovada estació marítima on fer les reserves de bitllets o prendre algun refrigeri. Al costat d’ella es desplega un ampli port esportiu on també es poden amarrar barques particulars o llogar-per gaudir d’un dia de navegació a les aigües de Formentera. Si seguim el passeig que voreja el port anem trobant diferents establiments que des de primera hora del dia ofereixen vehicles de tota mena per poder ser llogats. També hi ha diversos bars i restaurants on prendre alguna cosa mentre es gaudeix de l’ambient del port. Després de tots aquests edificis, trobam els dics que protegeixen la Savina dels temporals marítims.

Si continuam passejant pel port seguirem trobant més establiments de lloguer de vehicles, restaurants, hotels … però el detall amb més encant d’aquesta zona és el seu petit mercat d’estil hippy que obre les portes cada tarda.

L’estampa d’aquest port es completa amb les restes de l’antic dic que ocupen l’extrem sud-est del port i des d’on comença una bella ruta per a bicicletes cap al Parc Natural. I com a colofó final, res millor que contemplar la posta de sol al costat de ponent del port, la millor manera de acomiadar-se de l’illa abans de marxar.

Esdeveniments a Formenteraa