Flora i fauna

Reserva Marina des Freus

El segon espai marí protegit més gran de la Mediterrània espanyol

La Reserva Marina des Freus d’Eivissa i Formentera va ser creada el 1999 amb l’objectiu de protegir els ecosistemes, aturar la degradació dels hàbitats i recuperar i repoblar les espècies i àrees amenaçades.

Està situada entre les illes d’Eivissa i Formentera i abasta l’extrem sud d’Eivissa, al nord, la cara oest de Formentera i l’espai que els separa. En aquesta franja marina trobam petits illots (es Porcs, es Penjats, s’Espalmador, Castaví…) restes d’un passat geològic de quan ambdues illes estaven unides. El 2015 es varen ampliar els límits de la reserva. Pots veure un mapa actualitzat aquí.

La Reserva Marina des Freus, amb una superfície de 13.617 hectarees marines, és el segon espai marí protegit més gran del Mediterrani espanyol, després de la reserva del Migjorn de Mallorca. Comprèn des de zones poc profundes fins a fons de més de seixanta metres de profunditat i que acullen gran varietat de paisatges submarins, entre els quals destaquen les praderies de posidònia (Patrimoni Mundial segons la UNESCO).

La pesca submarina està prohibida a tota la superfície de la reserva sense cap excepció.

La zona amb protecció especial o reserva integral està situada al vessant est de l’illot de s’Espardell. Té unes dimensions d’uns 4 km² i està delimitada amb una sèrie de balises en les següents posicions:

  • l = 38º 48´41´´N L = 01º 27´54´´E
  • l = 38º 48´41´´N L = 01º 29´23´´E
  • l = 38º 46´53´´N L = 01º 28´54´´E
  • l = 38º 46´53´´N L = 01º 29´33´´E

En tota aquesta zona està totalment prohibit el fondeig d’embarcacions, la pesca submarina, la pesca esportiva en totes les seves formes i la immersió amb escafandre autònom.

Actualment per poder bussejar dins de la reserva marina cal obtenir una autorització que expedeix la Conselleria d’Agricultura i Pesca (telèfon: 971 176 100).  Més informació aquí.

Per obtenir informació sobre llicències de pesca cal trucar al 971321087 (ext 3410) o enviar un correu a pesca@conselldeformentera.cat

Esdeveniments a Formentera