Flora i fauna

Posidònia

L’ésser viu més longeu del món és el responsable de la claredat de les nostres aigües

Confosa moltes vegades amb una alga, la posidònia oceànica és probablement la planta més important de l’ecosistema marí de les Pitiüses.

Si alguna cosa destaca per sobre de tot en el paisatge de la costa de Formentera són les aigües cristal·lines que envolten l’illa, i això és gràcies a la presència de la immensa praderia de posidònia oceànica que exerceix el paper de depuradora natural. La seva importància ecològica és tan gran, que el 1999 va ser declarada Patrimoni Mundial per la Unesco.

La praderia de posidònia és crucial per a l’ecosistema marí, ja que en tractar-se d’una planta que realitza la fotosíntesi és una de les principals productores d’oxigen que alimenta peixos, esponges, algues i altres animals marins. La seva presència permet que moltes espècies marines estableixin la seva llar a les aigües de Formentera, i té una funció similar a la d’un escull que protegeix la costa de les inclemències meteorològiques.

La posidònia habitualment creix als fons sorrencs no gaire profunds, encara que també es troba als rocosos. Compta amb fulles, arrels, fruits i flors, trets que han permès determinar que es tracta d’una planta terrestre que es va adaptar al medi marí en el passat. Com moltes plantes, segueix un cicle vital al llarg de l’any amb la consegüent perdua de fulles durant la tardor, la hibernació o la floració durant als mesos de primavera. La seva presència és vital per evitar l’erosió dels fons gràcies a les seves arrels, a més de protegir el litoral dels temporals amb les fulles mortes que es dipositen a les vores durant la tardor.

La praderia que ocupa el litoral de Formentera abasta al voltant de 7.650 hectàrees.  Mantenir un espai tan extens és complicat, sobretot per les amenaces cap a la posidònia, com ara la contaminació de les aigües (que en dificulta la fotosíntesi) o el fondeig de vaixells en aquestes zones (que arrenca les plantes del fons marí). Aquests problemes han fet que la conservació d’aquest espai ecològic sigui una prioritat per a Formentera, amb mesures de regulació de fondeig o campanyes tan importants com el Save Posidonia Project que té com a objectiu protegir-la i conscienciar les persones sobre l’important paper que juga a l’ecosistema marí de l’illa. Per conèixer-la de prop, res millor que practicar submarinisme o immersió lleugera i descobrir la immensa riquesa que aporta al mar Mediterrani.

Esdeveniments a Formentera