La població principal de l’illa
Sant Francesc Xavier és la capital Formentera, la població principal de l’illa. A Sant Francesc hi ha la seu del Consell Insular i els principals serveis de l’illa.
Què veure: la plaça i el conjunt històric
L’epicentre i edifici més rellevant és l’església parroquial. L’aspecte auster de l’església es deu al fet que l’edifici es va plantejar com a fortalesa defensiva, a més de com a temple religiós, en una època en que el record de la pirateria estava encara molt present. Destaca la seva porta revestida de planxes de ferro. L’església va ser acabada el 1738 i està situada davant del Consell Insular de Formentera. A Sant Francesc també hi ha la capella de sa Tanca Vella, de petites dimensions i coberta per una volta de canó. La capella de sa Tanca Vella, data del segle XIII o XIV. Amb la repoblació del segle XVIII es va quedar petita, el que va donar pas a la construcció de l’església de Sant Francesc. Actualment està fora d’ús però ha estat restaurada i es pot visitar per fora de dimarts a dissabte de 10 a 14 h.
Després d’haver recorregut la plaça i la part de llevant de sa Raval, es pot visitar el fossar Vell, obert de dimarts a dissabte de 10 a 14 h. Aquest cementiri va ser restaurat per l’arquitecte formenterer Marià Castelló amb una intervenció que va ser finalista als premis FAD d’arquitectura de 2017.
Per l’avinguda de Porto-salè s’accedeix a la zona de serveis, on hi ha el cinema, la biblioteca, la piscina, el poliesportiu i el Centre Social Es Molí.
A prop de Sant Francesc Xavier, es troben els molins de sa Mirada o de sa Miranda. El primer que trobam (molí d’en Mateu) forma part d’un habitatge privat mentre que el segon, anomenat molí d’en Jeroni, és de fàcil accés. Varen ser edificats al segle XIX i varen deixar de funcionar a la dècada de 1950. Des dels molins es té una àmplia panoràmica on se succeeixen braços de terra i mar: s’aprecia l’estany des Peix i la Savina, l’illa d’Eivissa i l’illot des Vedrà.