Pobles

Sant Ferran

Un poble de caràcter lliure, creatiu i festiu

Sant Ferran és una població interior situada al centre de l’illa, on es creuen les carreteres que provenen de Sant Francesc, es Pujols i el Pilar de la Mola.

La carretera principal de Formentera marca el límit sud del poble, que compta amb un petit centre històric amb l’església, la plaça i un entramat de carrerons de vianants reformades en els darrers anys.

El poble de Sant Ferran de ses Roques va ser en els anys setanta el punt de trobada de hippys i bohemis, reunits a la llegendària Fonda Pepe que encara roman oberta. Aquest caràcter lliure, creatiu i festiu es manté en els mercats artesanals i artístics que es celebren als mesos estiuenques totes les nits excepte dimecres i diumenges.

Què veure: església de Sant Ferran de ses Roques i proximitats del poble

El decret de creació de les parròquies de la Diòcesi d’Eivissa i Formentera de 1785 contemplava, a més de les de Sant Francesc Xavier i del Pilar de la Mola, una tercera parròquia a l’illa de Formentera dedicada a Sant Ferran, amb una església que havia de construir-se a les salines. No obstant això, el temple no es va arribar a aixecar-s’hi perquè les condicions no eren adequades. A la fi de 1883, finalment, es varen començar les obres del nou temple, situat en el lloc triat pels veïns: ses Roques. L’església de Sant Ferran de ses Roques es va inaugurar el 1889 i és la més petita de les tres esglésies parroquials. Té planta de creu llatina, amb dues capelles a sengles costats del presbiteri. Va ser declarada bé d’interès cultural, en la tipologia de conjunt històric, l’any 1996.

En les proximitats de Sant Ferran podem visitar la torre de defensa de Punta Prima (direcció nord), els embarcadors de cala en Baster i els penya-segats de pedra marès (direcció est), dos antics molins de vent, el molí d’en Teuet (al sud) i el molí de ses Roques (a l’est) i el sepulcre megalític de Ca na Costa (direcció oest, passat el poble des Pujols).

Art, artesania i música.

El Mercat Artesanal de Sant Ferran (de maig a octubre, aproximadament) està situat al carrer principal que va a l’església, i obre cada dia excepte dimecres i diumenges de 21 h a 24 h. Aquest jove mercat s’ha convertit en un important punt de venda d’artesania, amenitzat els dissabtes amb música en viu. Seguint el mateix carrer central, hi ha el Mercat Artístic, obert en el mateix horari (cada dia excepte dimecres i diumenges de 21 h a 24 h). S’ha consolidat com un important lloc de trobada on pintors i artistes exposen les seves obres basades en l’illa. Eventualment els artistes organitzen activitats infantils per dinamitzar i estimular la creativitat en els més petits.

En els mesos de maig a octubre, dins del circuit “Música a les places” els divendres hi ha concerts de música en directe a la plaça de Sant Ferran. Durant el mes de setembre se celebra també el Festival de Guitarres, dues nits de música en directe amb músics locals i forans d’alta qualitat.

Les festes de Sant Ferran són el 30 de maig.

Esdeveniments a Formentera