Pobles

El Pilar de la Mola

Un poble amb molt d’encant, tranquil i personal

Exceptuant els dimecres i diumenge d’octubre a maig, probablement el Pilar de la Mola sigui la població que gaudeix de major tranquil·litat a tota l’illa.

La seva privilegiada ubicació al cim de l’altiplà de la Mola, la converteix en el nucli urbà més aïllat, tot i que les tardes de dimecres i diumenge de maig a octubre, el seu mercat d’artesania el converteix en el principal atractiu de l’illa per a visitants i residents.

Per arribar al Pilar, simplement cal seguir la carretera principal fins ascendir als més de 100 metres d’altura que eleven aquesta part de l’illa envoltada de penya-segats. Un cop a dalt, travessarem un petit bosc i podrem admirar els amplis camps que s’estenen per aquesta plana. A poc quilòmetres es troba el poble, un lloc de ritme pausat on gaudir d’una parada en el camí. Durant els mesos estiuencs la pau que es respira aquí és molt diferent al ritme que segueix la resta de l’illa.

El poble del Pilar de la Mola s’organitza a banda i banda de la carretera principal. Al final del poble, trobam l’església del Pilar, construïda al segle XVIII per atendre les necessitats espirituals d’aquesta comunitat tan aïllada. Més enllà del poble, trobam multitud de parets de pedra seca que delimiten els camps de cultiu, en què abunda la vinya, amb el raïm del qual s’elaboren els vins tradicionals de la terra.

A més de diversos restaurants o bars i algun que altre taller artesanal, l’altre gran atractiu del Pilar de la Mola és el seu conegut mercat artesanal que se celebra les tardes de dimecres i de diumenge (de 16 a 21 hores) de maig a octubre. Va néixer d’una iniciativa privada de diversos artistes i artesans, i en l’actualitat lluita per mantenir el mateix concepte inicial: mostrar, vendre i promoure l’artesania local. No es tracta d’un recinte molt extens, però és el lloc idoni per adquirir alguna peça singular i conèixer-ne en persona el creador. Es poden trobar autèntiques peces d’art i mostres d’artesania tradicional o local: cistelles, espardenyes, joieria, tèxtil, treballs en vidre, ceràmica, cuir, pintura i obres realitzades per artistes residents a l’illa. Aquesta experiència, a més, vendrà amenitzada amb la música en directe d’artistes que es deixen caure per l’illa per animar les tardes de mercat. Una experiència d’allò més autèntica que s’escapa de la idea de mercat ambulant clàssic.

Per suposat una visita a aquesta població culmina en el seu famós far situat a escassos quilòmetres seguint la carretera principal. És aquí on acaba el camí i on un pot deixar-se sorprendre per les vistes cap a aquests espectaculars penya-segats. En el passat varen ser inspiració per al reconegut escriptor francès Jules Verne que va ambientar la seva novel·la Hèctor Servadac a Formentera, i per això en aquest punt de l’illa trobarem un monòlit en honor seu.

N’hi ha que parlen de la Mola com “una illa dins d’una illa”, pels seus trets diferencials pel que fa a paisatge i la seva forta personalitat. La ruta 32 ens ofereix la possibilitat d’entendre en profunditat el sentit d’aquesta afirmació, així com de gaudir de l’illa més autèntica i singular, allunyada de l’enrenou turístic estiuenc. Formentera com era. Amb més de 12 quilòmetres de distància, aquesta ruta és la més llarga de les 32 rutes verdes de Formentera.

Esdeveniments a Formentera