Llocs d’interés

Torres de defensa

Sabies que aquestes torres servien per protegir l’illa de pirates?

Exceptuant l’altiplà de la Mola, protegit ja de per si pels seus penya-segats, la resta de l’illa compta amb un sistema de torres defensives repartides al llarg de la costa.

Aquestes torres es varen construir al segle XVIII per poder vigilar les possibles incursions pirates del nord d’Àfrica que saquejaven constantment les costes mediterrànies. Totes les torres se situen en punts geogràfics estratègics i a prou distància perquè poguessin comunicar-se mitjançant senyals de fum, fins i tot amb Eivissa.  En total hi ha quatre torres escampades per la geografia de l’illa de Formentera a més de la torre de sa Guardiola situada a l’illot de s’Espalmador, al nord, on es vigilava el trànsit del pas des Freus.

Al costat de la població des Pujols i orientada cap a llevant trobam la torre de Punta Prima que s’alça sobre una punta de homònim nom. Aquí es poden contemplar unes vistes espectaculars cap a Eivissa i cap als penya-segats que s’estenen en direcció a la Mola. Era un punt estratègic per vigilar el pas dels vaixells entre la Mola i Eivissa.

Situada al mig de l’illa al costat de la platja de Migjorn es troba la torre del Pi des Català o torre de Migjorn.  Es tracta d’una torre de tres plantes construïda el 1763, que ha estat restaurada per l’arquitecte formenterer Marià Castelló el 2016 i el seu interior és l’únic de l’illa que pot visitar-se.  El seu accés original estava situat a la segona planta per motius de seguretat mentre que el pis inferior servia com a polvorí. Aquesta ubicació de la porta era habitual en moltes altres torres.

Més al sud, al cap de Barbaria amb orientació cap a llevant trobam la torre des Garroveret o torre des Cap, una construcció a 65 metres d’altura sobre el mar que comptava amb dues plantes i un canó defensiu procedent de l’església de Sant Francesc.

Finalment, a tocar de Can Marroig i al nord de cala Saona, situada en una punta amb la qual comparteix nom, trobam la torre de sa Gavina, l’encarregada de vigilar el ponent de Formentera de possibles atacants. Aquesta torre segueix la mateixa arquitectura que les altres i la seva ubicació era necessària per controlar els accessos al port de la Savina des de la part occidental.

Per tant, aquest conjunt de torres defensives varen jugar un paper molt important en la protecció dels habitants fins a mitjan segle XIX quan les amenaces varen disminuir i varen ser destinades per a altres usos.

Mapa de les torres de Formentera

Esdeveniments a Formentera