El lloc on trobam la sal de Formentera
L’estany Pudent és el gran llac que es troba a nord de l’illa, entre els Poblacions de la Savina i des Pujols, i en ell està Prohibit el bany.
És un lloc Molt recomanable per passejar a peu o amb bicicleta, Tant paper su valor paisatgístic com per la su Importància per a l’albirament d’nombroses aus.
L’Estany Pudent és l’espai que concentra una major biodiversitat i presenta més possibilitats per a l’observació d’aus. Només travessar en cotxe la carretera que condueix de la Savina al nucli urbà des Pujols ja Podem fer les primeres observacions de les espècies típiques d’aquesta zona, com els flamencs, els camallargues, o a els ànecs blancs. És fàcil apreciar a simple vista la riquesa natural d’aquest espai.
Recórrer a peu el camí des Brolls, que voreja l’estany Pudent, ens permet observar de prop diferents espècies d’aus limícoles, anàtids o ardèids que se citen anualment. El camí des Brolls voreja gran part de la llacuna i, com el su nom indica, compta amb sortidors subterranis d’aigua dolça, fet que possibilita una vegetació ideal per a la nidificació dels ocells. L’estany Pudent acull una de les concentracions de cabussoneres més importants d’Europa. Hi ha anys que es compten per milers. Observar-los un dia de calma, amb les aigües de l’estany com un mirall, resulta una espectacle sorprenent.
Molt a prop trobam ses Salines, característiques per les tonalitats rosades i violetes que presenten, sobretot a l’estiu. Per als formenterers és un lloc emblemàtic, molt present en la història recent de l’illa, lligada a l’activitat salinera. Es desconeix quan es varen començar a explotar les salines de Formentera. Possiblement ja funcionaven durant l’antiguitat, però és en la documentació del segle XIII, quan es troben les primeres referències escrites. El 1873 varen ser adquirides primer pel mallorquí Antoni Marroig i després per Salinera Española SA, societat que les va explotar fins a 1984. Ses Salines constitueixen un complex sistema que aprofita l’existència de s’Estany Pudent per disposar al seu voltant una canalització d’aigua del mar per assolir una major concentració salina. Aquesta aigua després es bombava, usant diferents mecanismes, al sistema d’estanys on la sal cristal·litzava i després s’extreia. Varen ser declarades bé d’interès cultural, en la tipologia de lloc històric, el 2004. Varen ser l’única indústria de l’illa en l’època preturística.