Llocs d’interés

Es Cap de Barbaria

Un dels llocs més icònics de Formentera

La imatge d’un paisatge gairebe desèrtic, una carretera estreta, el far llunyà al centre i el blau de la mar al fons, tots aquests elements formen part de l’imaginari cinematogràfic col·lectiu.

El far protagonista d’aquesta fotografia captada per Julio Medem a la pel·lícula Lucía i el sexo és el de cap de Barbaria, situat a l’extrem sud-oest de l’Illa.

Cap de Barbaria és l’elevació rocosa situada més al sud de l’illa i de totes les iIles Balears, ja que és el punt geogràfic més proper a les costes africanes. El far de Cap de Barbaria presideix aquest impressionant penya-segat vertical de 100 metres sobre el nivell del mar.

La vegetació d’aquesta zona és àrida i escassa, capaç d’aguantar els forts vents que pateix el penya-segat.  Als voltants del far trobam dos punts més de recomanable visita: la cova Foradada, una gruta que condueix a un mirador natural molt especial. Per accedir a aquesta gruta haurem de introduir-nos a través d’un forat. Recomanam realitzar la visita a aquest lloc amb especial cura.

L’altre punt d’interès es troba a uns cent cinquanta metres cap a l’oest: la torre des Garroveret.  Una de les torres de defensa repartides pel litoral pitiús que es varen començar a construir al segle XVIII per tal de vigilar les possibles aparicions de naus pirates sarraïnes.  Per alertar de l’albirament d’una d’aquestes naus, els responsables de les talaies o guaites, utilitzaven un codi de senyals de fum des de les torres.

Tornant al far de Cap de Barbaria, aquest suposa un lloc de reunió per a les postes de sol per les estupendes vistes del màgic illot des Vedrà. És també un lloc on s’uneixen sensacions d’immensa soledat i llibertat.

Les rutes verdes 8, 10 i 11 ens conduiran aquí, passant també pels jaciments extints de Cap de Barbaria.

Esdeveniments a Formentera