Ruta 19

Es Pujols – Illetes

Caminar

90 min.

Distància

4,6 Km.

Desnivell

5 m.

Dificultat

Difícil

La zona des Trucadors, al nord de l’illa, és una llarga llengua d’arena que es fa estreta de sud a nord. S’hi conformen la platja de Llevant, que ocupa la cara est, ses Illetes i es Cavall d’en Borràs que ocupen l’oest. Aquesta caminada de més de quatre quilòmetres ens permet conèixer-les.

La platja de Llevant és tota d’arena blanca i fina, amb petites superfícies rocoses. A l’estiu és habitual que els vents predominants siguin de component est i, per tant, aquesta platja pot tenir més o menys onatge depenent de la intensitat del vent. Ses Illetes, però, queda protegida per les dunes i acostuma a ser un brillant i lluent mirall adornat amb els petits illots que li donen nom.

Tota aquesta zona es troba dins Parc Natural de ses Salines, i per això, en un territori de gran protecció mediambiental. Exceptuant alguns quioscs de platja, no hi ha edificació de cap tipus. És pràcticament una platja en el seu estat natural. A mesura que avança cap al nord, les dues platges, Llevant i ses Illetes disten a tan pocs metres una de l’altra que es pot estendre la tovallola enmig i contemplar les dues alhora. Tot just cinquanta metres d’aigua més enllà, es troba una altra illa, semideserta i igual de brillant que ses Illetes. Es tracta de s’Espalmador.