Pagina en fase beta 
Cultura i Patrimoni


Què fer

PATRIMONI

En una porció de territori tan petita com és Formentera, on els recursos terrestres i marins han condicionat notablement la vida a l’illa, la frontera entre valor cultural i valor natural moltes vegades és difusa. Bona prova d’això és l’amplitud del nostre patrimoni etnològic, que constitueix un compendi d’aprofitament sostenible dels diferents recursos naturals de l’illa.

Formentera compta amb tres conjunts històrics: Sant Francesc Xavier, Sant Ferran de ses Roques i el Pilar de la Mola. En tots ells l’epicentre i edifici més rellevant és la respectiva església parroquial. Al seu al voltant es configura tota una trama de places i vies, la major part de les quals coincideixen amb els antics camins que unien les zones de població dispersa amb els temples religiosos. Pertanyen també al patrimoni cultural de Formentera elements de defensa i senyalització costanera (torres de defensa i fars), llocs històrics (ses Salines, la colònia penitenciària de Formentera, també coneguda com es Campament), camins i divisió territorial (camí de sa Pujada, fites, parets de pedra seca) així com cases, molins fariners, cisternes i aljubs, pous, sènies, arbres singulars, o escars (varadors), entre altres béns.

En l’àmbit del patrimoni immaterial destaquen les ballades i les cantades, manifestacions musicals que tenien un pes important en la societat insular fins a mitjan segle XX. També es fa imprescindible esmentar les Caramelles, cants interpretats per homes amb acompanyament instrumental que van estretament lligats a dues celebracions clau del calendari litúrgic: Nadal i Pasqua.

Trobareu més informació al Catàleg de Patrimoni
Més detalls i informació en els catàlegs sobre molins i esglésies.


FESTES POPULARS

Els patrons de les diferents poblacions de l’illa són la cita festiva obligatòria per a residents i turistes. Destaquen les festes de Sant Jaume (a Sant Francesc) i la festivitat del Carme, patrona de la mar, amb celebracions a la Savina i es Pujols. Gran part de les festes de Formentera estan ubicades a una data fixa i invariable en el calendari anual, de manera que la celebració d’algunes festivitats del santoral ha esdevingut una veritable tradició.

Com a dates festives destaquen: Sant Joan el 24 de juny, Dia de la verge del Carme el 16 de juliol, Sant Jaume el 25 de juliol, Santa Maria el 5 d’agost, Dia de la Mare de Déu del Pilar el 12 d’octubre, Sant Francesc Xavier el 3 de desembre. Pots consultar aquí tot el calendari festiu de Formentera.

MÚSICA

Al juny comença a les places dels pobles de Formentera un cicle de música en viu. Els dijous es pot escoltar músiques del món en directe a Es Pujols, els divendres rock a Sant Ferran i els dissabtes, jazz a la plaça de Sant Francesc. Aquest gènere musical és el també protagonista del Formentera Jazz Festival dirigit per Maxwell Moya Wright, formenterer exmembre d’Ojos de Brujo. Per l’illa circulen nombroses llegendes i històries veritables sobre la presència a Formentera de músics com Bob Dylan, Gilberto Gil, Pink Floyd o Bob Marley durant els 60 i 70. D’aquest esperit d’inspiració que genera Formentera en artistes i músics, neix el Formentera Jazz Festival.

Un altre punt de trobada per escoltar música en directe són els mercats artesanals. A la plaça central del Mercat Artesà de la Mola (dimecres i diumenges de 16 a 22 hores) es pot trobar habitualment música en viu, i els seus voltants s’animen amb les terrasses dels bars veïns. També és freqüent que el Mercat Artesà de Sant Ferran ofereixi música en directe, els dijous, divendres i dissabtes a la tarda-nit. Durant el mes d’agost, aquest horari s’amplia als dilluns i els dimarts.

Durant el mes de setembre se celebra a Sant Ferran al Festival de Guitarres, dues nits de música en directe amb músics locals i forans d’alta qualitat, organitzat pel lutier i músic Ekkehard Hoffmann (Ekki), de Formentera Guitars. L’impulsor de la iniciativa porta 26 anys a l’illa al capdavant del seu taller on rep a músics de tot el món als que ensenya a fabricar la seva pròpia guitarra, de forma artesanal, que combina artesania, cultura i turisme.

SALES D’EXPOSICIONS I COL·LECCIÓ ETNOGRÁFICA

Amb més de 10 anys de programació estable ininterrompuda, la Sala d’Exposicions-Ajuntament Vell, situada a la plaça de la Constitució de Sant Francesc Xavier, és un espai destinat a acollir exposicions d’artistes, col·lectius i associacions culturals tant locals com de fora de l’illa. Està gestionada per l’àrea de Cultura i Patrimoni. La sala ofereix una programació d’exposicions temporals durant tot l’any. Les inauguracions acostumen ser els dilluns a les 20.00 h. L’entrada és gratuïta.

El Centre Antoni Tur "Gabrielet" és un espai d’exposició i realització de tallers relacionats amb l’artesania local. A més, una de les seves sales acull el mercat de venda d’aliments produïts a l’illa. Obert de dilluns a dissabte, més detalls aquí.

La Col·lecció Etnogràfica de Formentera situada al carrer de Jaume I 15 (primera planta) consta d’una exposició permanent d’eines, estris, mobles, indumentària i instruments que il·lustren àmpliament com era la vida a l’illa fins a mitjan segle XX. Adreça, horari i detalls aquíLa Sala d’exposicions La Caixa, possible gràcies a la col·laboració entre el Consell Insular i aquesta entitat bancària, està oberta de dilluns a divendres de 10 a 14h, però aquest horari pot variar en funció de l’exposició. L’entrada és gratuïta.

mostrar_en_view: 
descarga: