Pagina en fase beta 
Platges


L'illa

Formentera és coneguda i valorada turísticament per les seves platges d’aigües transparents i arena blanca que deixen mut el visitant amb les seves tonalitats turqueses. Es tracta de platges protegides i poc alterades per l’home, però enclavades en un territori dotat d’infraestructures turístiques modernes de caràcter familiar.

Si observam el peculiar contorn de Formentera, podem establir tres grans extensions de platges: a la cara nord-est les costes de Llevant i Tramuntana, a la part oposada, la costa nord-est amb les platges més famoses de l’illa, ses Illetes i es Cavall d’en Borràs, al sud, la costa de Migjorn. 

La península des Trucadors, al nord de l’illa, és una llarga llengua d’arena que s’aprima de sud a nord. En ella es conformem les platges de Llevant, ses Illetes i es Cavall d’en Borràs que ocupen la cara oest. Ses Illetes és la platja més famosa de l’illa i la més visitada pels turistes. Malgrat a les hores centrals del dia registra una gran concentració, si caminam més enllà del darrer aparcament autoritzat podrem trobar trams gairebé deserts, fins i tot en temporada alta. 

Molt a prop, la platja de Llevant acostuma a estar molt menys massificada que ses Illetes. Ocupa tota la cara est (a llevant) de l’arenal i també és de sorra blanca i fina, encara que amb petites superfícies rocoses. Avançant cap al nord, aquestes dues platges disten a tan pocs metres l’una de l’altra, que es pot estendre la tovallola enmig i contemplar ambdues alhora.

Tot aquest territori es troba dins del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, zona de gran protecció mediambiental. Aquells qui el visitin amb moto o cotxe, han d’abonar una taxa a l’entrada del Parc, aquells que hi accedeixen a peu, amb bicicleta o vehicle elèctric ho fan gratuïtament.

A la continuació natural des Trucadors, trobam s’Espalmador, una illa privada però de gaudi públic. És molt fàcil recórrer-la a peu i té diverses platges, la més visitada és la de s’Alga, al seu litoral oest. Per accedir a s’Espalmador (està prohibit creuar nedant a causa dels corrents marins) es fa a través d’una companyia local que realitza diàriament diversos trajectes, sortint des del Port de la Savina i fent escala a la platja de ses Illetes. Altres opcions són contractar una excursió nàutica o llogar una embarcació.

L’altre gran arenal de l’illa és la platja de Migjorn. La seva extensió de 5 km en forma de mitja lluna abasta tot el sud de l’illa des de la zona des Mal Pas fins a la zona des Copinar. La platja de Migjorn té sectors amb topònims propis que diferencien una zona de l’altra, d’oest a est: es Mal Pas, es Ca Marí, Racó Fons, es Còdol Foradat, es Valencians, es Arenals i es Copinar.

Es Caló des Mort és una petita cala a continuació de la platja de Migjorn separada de l’àrea des Copinar per una zona rocosa i escarpada.

A la costa oest de l’illa predominen els penya-segats, entre els que apareix una petita badia natural de gran bellesa paisatgística i aigües transparents. És la platja de cala Saona, molt apreciada per les famílies, ja que les seves aigües clares són poc profundes. A més, està emmarcada per petits penya-segats i hi podem trobar diversos escars en bon estat.

La costa de Tramuntana ocupa la part nord central de l’illa i és un tipus de costa rocosa baixa. És gratificant caminar-la, començant al racó de sa Pujada, i entre els nombrosos trams rocosos és relativament fàcil trobar racons d’arena. És un dels indrets més tranquils, fins i tot en temporada alta. L’únic poble de costa en aquesta àrea, es Caló de Sant Agustí, és molt estimat per residents i visitants, pel seu petit port de pescadors i els seus establiments gastronòmics de gran qualitat. A tan sols dos minuts a peu, hi trobem ses Platgetes, dues petites cales contigües on s’alterna l’arena amb superfícies de roca.

A l’extrem més occidental d’aquesta costa hi ha cala en Baster, una cala rocosa envoltada d’elevades parets calcàries on destaquen varadors d’embarcacions realitzats en coves naturals. Per accedir a ella amb facilitat cal fer-ho des de la població de Sant Ferran de ses Roques.

A Formentera hi ha dos platges adaptades per a persones amb mobilitat reduïda: es Pujols i es Arenals. Ambdues compten amb rampes d’accés, plataforma amb ombra, passamans, cadires amfíbies i socorristes. Es Arenals té, a més, banys adaptats i aparcament reservat.

Consells pràctics i informació detallada al Catàleg de Platges

mostrar_en_view: 
descarga: