Pagina en fase beta 
Racons amb encant


L'illa

Formentera és coneguda per les seves platges i les seves aigües transparents, però si visitam el seu interior trobarem petites poblacions, fars, torres i molins, estanys i salines, grutes i coves amagades, i boscos de savines i pins que alternen amb dunes i roques de formes arbitràries. 

ES CALÓ DE SANT AGUSTÍ

Petit poblet de tradició pesquera amb un peculiar port natural i restaurants tradicionals. Els seus escars, que tenen per funció protegir de l’aigua salada les petites embarcacions, van ser declarats Lloc d’Interès Cultural en 2002. El passeig pels voltants des Caló està ple de contrastos: les petites cales d’arena de ses Platgetes a l’oest i els penya-segats de la Mola a l’est. Molt a prop es troba el punt de partida de la ruta verda 25, que recorre íntegrament el camí històric per pujar a la Mola, conegut com el Camí de sa Pujada. A mesura que anem ascendint ens sorprendran les millors panoràmiques de l’illa del racó de sa Pujada i el pou des Verro. 

FAR DE LA MOLA

A l’extrem est de l’illa, està considerat per molts visitants com un lloc màgic, com un far de la fi del món. Al costat del far es troba un monòlit en honor a l’escriptor Jules Verne per l’esment que en fa en la seva novel·la Héctor Servadac (viatges i aventures a través del món solar). La manera més directa d’arribar fins al far des del Pilar de la Mola sense trepitjar la carretera és fer-ho via la ruta verda 29. Aquest recorregut és a més un passaport per viatjar en el temps cent anys enrere, pel caràcter rústic del seu paisatge rural, la presència de bestiar i la sorpresa de trobar una casa a l’esquerra del camí catalogada com a patrimoni arquitectònic, pels seus trets típics perfectament conservats. Una panoràmica formidable des dels penya-segats de la Mola rematen aquest inoblidable passeig. 

FAR DES CAP DE BARBARIA

La imatge d’un paisatge gairebé desèrtic, una carretera estreta, el far llunyà al centre i el blau del mar al fons, forma part de l’imaginari cinematogràfic col·lectiu. El far protagonista d’aquesta fotografia captada per Julio Medem a la pel·lícula Lucía y el sexo és el des Cap de Barbaria, situat en l’extrem sud-oest de l’illa. Es Cap de Barbaria és l’elevació rocosa situada més al sud de l’illa i és també un lloc on poder experimentar sensacions d’immensa solitud i llibertat. És el lloc ideal per reunir-se  per veure les postes de sol, té unes vistes fantàstiques del màgic illot des Vedrà. A poca distància del far es troba una torre de vigilància del segle XVIII, la torre des Garroveret, que en el seu moment va protegir l’illa d’invasors. Les rutes verdes 8, 10 i 11 ens conduiran aquí, passant també pels jaciments prehistòrics de Cap de Barbaria. 

ESTANY DES PEIX

És una petita llacuna amb una estreta obertura al mar que permet l’entrada de petites embarcacions per a fondejar-hi. Aquest petit llac és un escenari ideal per a la pràctica i aprenentatge d’esports aquàtics amb embarcacions de petit calat: surf de vela, caiac, vela... A més a més, compta amb petites platges de molt poca profunditat, que junt amb la seva càlida temperatura superior a la del mar, fan d’ell una destinació perfecta per passar una tarda de platja amb nens. 

ESTANY PUDENT I SES SALINES

L’estany Pudent, el més gran, és al nord de l’illa, entre les poblacions de la Savina i des Pujols. És d’aigua salada i està prohibit banyar-s’hi. És un lloc molt recomanable per passejar-hi a peu o en bicicleta, tant pel seu valor paisatgístic com per la seva importància per a l’albirament de les nombroses aus. El camí des Brolls voreja gran part de l’estany i, com el seu nom indica, conté brolladors subterranis d’aigua dolça que possibilita una vegetació ideal perquè les aus hi facin niu. A l’hivern és habitual observar-hi flamencs, així com garses reals i ànecs blancs. En aquest peculiar entorn, els joncs i les canyes, flora d’aigua dolça, conviuen amb vegetació adaptada a l’entorn salí creant autèntics aiguamolls. Molt a prop trobem les salines, característiques per les tonalitats rosades i violetes que presenten, sobretot a l’estiu. Són patrimoni cultural de Formentera i va ser l’única indústria de l’illa en l’època prèvia la irrupció turística. 

CAN MARROIG I PUNTA DE SA PEDRERA

Visitant la costa oriental, entre el port de la Savina i cala Saona, trobam una costa escarpada formada per un desert de roques de formes estranyes i curioses, que és conegut com sa Pedrera. Visitar aquesta costa des del mar amb una embarcació ens permet gaudir de la seva enorme riquesa marina. Es recomana per a la pràctica del busseig amb ulleres i tub, per la seva poca profunditat a la proximitat de la costa i és habitual veure-hi les excursions de submarinisme per la bellesa del seu fons marí amb gran presència de posidònia. Molt prop, hi trobam la zona boscosa on es troba la finca de Can Marroig. Aquí podrem gaudir de l’ombra dels seus pins i savines o fer un petit descans aprofitant les seves instal·lacions preparades per a un pícnic familiar. A més, aquest espai ofereix als visitants informació i activitats didàctiques relacionades amb l’entorn natural protegit.

Més recorreguts i racons amb encant al Mapa i al Catàleg de Rutes verdes.
mostrar_en_view: 
descarga: