Pagina en fase beta 
Natura


L'illa

POSIDÒNIA

La qualitat de les aigües de Formentera, úniques per la seva transparència i el seu color turquesa, es deu a la presència de la praderia de posidònia oceànica més gran de la Mediterrània, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1999.

La planta de posidònia és una espècie endèmica de la Mediterrània. Encara que viu a l’aigua, no és una alga sinó una veritable planta amb arrel, tija i fulles. La seva presència a les nostres aigües és cabdal, ja que produeix grans quantitats d’oxigen fonamental per a la vida d’algues, esponges i peixos. Funcionen com a autèntiques selves en miniatura, i creen hàbitats on moltes espècies troben el lloc ideal per viure, servint com una depuradora natural.

Un cop ha florit, les seves restes fora de l’aigua són capaces de crear esculls que s’estenen paral·lels a la costa i actuen com a barreres que mantenen l’equilibri del litoral, protegeixen la costa de l’erosió en esmorteir i reduir l’onatge. Alhora, permeten que es dipositin les arenes més fines que formen les platges i les dunes, i depuren així les aigües en retenir el sediment. 

ANCORAR SOBRE LA POSIDÒNIA

Conscients del patrimoni natural que representen les praderies de posidònia, així com de la necessitat de conservar-les, l’ancoratge d’embarcacions sobre la posidònia està regulat, i podeu trobar més informació  aquí  i aquí.

PARC NATURAL DE SES SALINES

El Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera representa un exemple de la riquesa de la biodiversitat mediterrània. La seva singularitat rau en constituir una àrea de descans i de nidificació per a les aus en les seves migracions. Com a espai natural d’especial interès engloba un conjunt d’hàbitats terrestres i marins, amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre a escala internacional. 

Flora i Fauna

El Parc acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de Formentera es caracteritza pel predomini de pinedes i  savinars costaners, així com vegetació que envolta els estanys, els sistemes de dunes i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també la presència abundant de comunitats típiques de dunes mòbils i semimòbils.

Al Parc Natural han estat censades unes 210 espècies d’aus. Destaquen les poblacions d’aus aquàtiques, com ara els flamencs, la cigonya comuna, l’ànec blanc i el corriol camanegre, així com les poblacions d’aus marines, com la gavina d’Audouin i el virot o la baldriga balear. A l’estany Pudent hi ha una de les majors concentracions de cabussons collnegres d’Europa.

D’altres espècies animals destacables són la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis), endèmica d’aquestes illes i que presenta subespècies distintes ens els diferents illots, comprenent tota la gamma de colors possible entre el marró i el blau. Les sargantanes de Formentera no tenen por de la presència humana i campen pels paisatges més àrids i durs. A la fauna de l’illa també destaca la rata de coa blanca (Eliomys quercinus)  i diverses espècies de cargols i escarabats endèmics.

Pots trobar més informació  aquí  o aquí 

RESERVA MARINA DES FREUS

La Reserva Marina des Freus d’Eivissa i Formentera va ser creada el 1999 amb l’objectiu de protegir els ecosistemes, aturar la degradació dels hàbitats i recuperar i repoblar les espècies i àrees amenaçades. Està situada entre les illes d’Eivissa i Formentera i abasta l’extrem sud d’Eivissa, el nord, la cara oest de Formentera i l’espai que les separa. Aquesta franja marina inclou petits illots (es Porcs, es Penjats, s’Espalmador, Castaví...) restes d’un passat geològic llunyà de quan ambdues illes estaven unides. El 2015 es van ampliar els límits de la reserva, pots descarregar-te un mapa actualitzat aquí.

La Reserva Marina des Freus d’Eivissa i Formentera, amb una superfície de 13.617 hectàrees marines, és el segon espai marí més gran protegit del Mediterrani espanyol, després de la reserva de Migjorn a Mallorca. Comprèn des de zones poc profundes fins a fons de més de 60 metres de profunditat i que acullen gran varietat de paisatges submarins. Hi destaquen les praderies de posidònia declarades Patrimoni de la humanitat segons la UNESCO.

La pesca submarina està prohibida a tota la superfície de la reserva sense cap excepció 

La zona de protecció especial o reserva integral està situada al vessant est de l’illot de s’Espardell. Té unes dimensions d’uns 4 km2 i està delimitada amb una sèrie de balises en les següents posicions:

l = 38º 48´41´´N L = 01º 27´54´´E , l = 38º 48´41´´N L = 01º 29´23´´E

l = 38º 46´53´´N L = 01º 28´54´´E, l = 38º 46´53´´N L = 01º 29´33´´E

A tota aquesta zona està totalment prohibit fondejar embarcacions, la pesca submarina, la pesca esportiva en totes les seves formes i la immersió amb escafandre autònom.

Actualment per poder bussejar dins de la reserva marina fa falta obtenir una autorització expedida per l’àrea d’Agricultura i Pesca (telèfons 971 176 114 i 971 166 104). Més informació aquí.

Per obtenir informació sobre llicències de pesca podeu telefonar al 971321087 (extensió 3) o dirigiu-vos aquí.


mostrar_en_view: 
descarga: