Pagina en fase beta 
Gastronomia


Què fer

GASTRONOMIA TRADICIONAL
La cuina típica de Formentera està molt lligada a la manera de vida tradicional, marcada fortament pel vincle amb la mar i l’agricultura de secà. Es caracteritza per una dependència gairebé absoluta dels productes autòctons, condicionada per l’aïllament de les illes Pitiüses. Aquesta escassetat de productes, combinada amb la creativitat i l’aprofitament de productes de gran qualitat (com el peix), donen lloc a receptes tradicionals entre les quals destaquen: l’ensalada pagesa (amb peix sec), frit de polp, sofrit pagès (amb carn i patates), calamars a la bruta (fregit de calamars en la seva tinta) o el bullit de peix (peix amb patates). Els dolços o postres més característics són el flaó (pastís de formatge fresc amb herba sana), les orelletes (dolç anisat) i la greixonera (púding d’ensaïmada).

PRODUCTES AUTÒCTONS
Seguidament, descrivim breument els productes autòctons d’alta qualitat.
En primer lloc trobam el peix sec. A Formentera, antigament els pescadors assecaven el peix per aprofitar-lo i consumir-lo durant tot l’any. Avui en dia, ja s’ha convertit en un atractiu gastronòmic de l’illa i ha obtingut l’aval «Arca del gust», atorgat per l’organització internacional d’Slow food. És l’ingredient estrella de l’ensalada pagesa, que pot degustar-se en nombrosos restaurants de l’illa. Més informació a www.peixsec.com.
Un altre producte remarcable és la sal líquida de Formentera, una sal natural provinent de la mar, sense cap tipus d’additiu de color o sabor. La seva alta qualitat es deu principalment a la potent filtració, oxigenació i mineralització que ofereix l’aigua de mar, i alhora també rep l’efecte de la Posidònia Oceànica de la Reserva Marina.
La mel és un producte autòcton amb una excel·lent qualitat arran de la flora de secà i a  l’absència de productes químics. Segons l’època, se’n fa de romaní o de frígola.
Les figues seques van ser durant molt temps un dels productes bàsics al rebost local i avui dia són molt apreciades pel seu intens sabor, ressaltat per la frígola, fonoll i fulles de garrover amb què s’aromatitzen en el procés d’elaboració. Acompanyades de formatge i ametlles, resulten unes postres excel·lents.
El formatge de Formentera generalment és mixt (de cabra i ovella) i es fa per a l’autoconsum, seguint les pautes de l’elaboració tradicional.
El bescuit és el pa que resulta de l’enfornat prolongat, fet que confereix una consistència similar al pa torrat, de fet, necessita ser hidratat abans de ser consumit. Constitueix un dels ingredients més peculiars de l’ensalada pagesa.
El licor d’herbes es comercialitza majoritàriament a Eivissa, però en nombroses llars i restaurants de Formentera s’elabora un licor d’herbes casolà, aprofitant les nombroses herbes aromàtiques de l’illa. També és molt característic el licor fet amb frígola.

Accedeix al receptari de plats tradicionals i més detalls en el catàleg de Gastronomia.

VI FORMENTER I CELLERS
A Formentera hi ha hagut molta tradició de vitivinicultura des de temps immemorials i l’illa compta amb gairebé 80 hectàrees de vinya. Els vins de l’illa són molt apreciats perquè el peu de les vinyes majoritàriament és peu franc, és a dir, no s’utilitza el peu americà com en la gran part d’Europa. Això es deu pel fet que la plaga de fil·loxera, que va destruir les vinyes de peu europeu durant la segona meitat del segle XIX, no va afectar les vinyes de Formentera, en part gràcies a l’aïllament geogràfic. També en moltes cases s’elabora el tradicional vi pagès, generalment per a l’autoconsum.

Hi ha dos cellers a Formentera: Terramoll i es Cap de Barbaria. Tots els seus vins gaudeixen d’unes qualitats excepcionals gràcies a l’exquisit tracte que es dóna a les vinyes i a la cura minuciosa en tot el procés d’elaboració del vi. Ambdós cellers organitzen visites guiades, més informació a www.terramoll.es i en www.capdebarbaria.com.

GASTRONOMIA AVUI
A més de la cuina tradicional, marcada per la naturalesa marítima de l’illa, l’afluència del turisme ha desenvolupat al llarg dels últims anys un destacable sector de restauració. A Formentera hi ha una important oferta de restaurants de gran diversitat: des de cuina d’autor a plats tradicionals, preparats a la manera original o interpretats des d’una òptica actual, passant per la gastronomia típica portada d’altres llocs del món com ara el Japó, Itàlia o Argentina.
El 2014, el firmament gastronòmic de Balears va obtenir una nova estrella Michelin, la primera per a la restauració pitiüsa. El restaurant  Can Dani (carretera de la Mola, 8,5 km), va obtenir aquest reconeixement a la seva cuina d’arrel que mima el producte local i de qualitat.

Pots descarregar-te un llistat de restaurants aquí.

CAPS DE SETMANA GASTRONÒMICS
Durant la primera quinzena de maig i octubre se celebren els Caps de Setmana Gastronòmics. Durant els dos primers caps de setmana (de divendres a diumenge) els millors restaurants de l’illa ofereixen menús tradicionals a un preu tancat de 20 euros. Es tracta de menús dissenyats especialment per a aquesta ocasió, són reinterpretacions de la cuina típica, propostes innovadores a un preu molt accessible.
mostrar_en_view: 
descarga: